<<  Мај 2022  >>
  2  3  4  5  6  7  8

Осети физику свим чулима

„Осети физику свим чулима“

Научни клуб центра за стручно усавршавање Кикинда, 28.10.2021. године реализовао је радионица „Осети физику свим чулима“

Циљ радионице је био је да ученици увиде колико су природни феномени повезани и јединствени. Ниједна природна појава не може се самостално проучавати. Физика и биологија уско „сарађују“ на свим пољима.

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда, реализовао је радиницу „Осети физику свим чулима“. Тема пројекта јесте разоткривање, па је и сама радионица уроњена у научне митове и мозгалице, које је заинтересованим ученицима пружила увид у савремене токове науке.

Детаљи догађаја
У уводном делу радионице, ученици су кроз кратко излагање предавача, упознати са основним функцијама експоната који се налазе у Парку науке. На картицама биле су одштампане слике експоната (ветрењача, соларни панели, крвоток, жироскоп, илузије...). Ученици су подељени у тимове и сваки тим је извукао једну по једну картицу, На тај начин ученици су међусобно сарађивали иако се нису познавали.
Након избора, тимови су нацртали свој лого и добијају папире са питањима. Питања су формулисана тако, да покривају физичку и биолошку „страну“ експоната. Чланови сваког тима имали су 20 минута да одговоре на та питања – постојала је могућност да користе интернет као помоћ. По истеку времена, вођа сваког тима изложили су своја сазнања о експонату... чему служи, како се користи, његов значај...
Када су све групе заврше своја излагање, предавачи су им постављали питања – у форми квиза. Три најуспешнија учесника добили су награде.
На радионици је учествовало 13 ученика који су из четири основне школе из Кикинде.

DSC 0583DSC 0584DSC 0585DSC 0586

DSC 0587DSC 0588DSC 0589