08. октобар 2020, Десет година Центра за стручно усавршавање у Кикинди

m DSC 0556m DSC 0360У конкуренцији великог броја градова Србије, у Кикинди је, одлуком Министарства просвете Републике Србије, отворен Регионални центар за професионални развој запослених у образовању. Министарство просвете је у складу са Законом о локалној самоуправи, усвојило политику децентрализације у области професионалног развоја просветних радника а подршку је пружила Швајцарска агенција за развој и сарадњу, која је Кикинди одобрила средства за реконструкцију згдраде у којој ће бити смештен центар.
Зграда саграђена шездесетих, реконструисана је средствима Швајцарске агенције за развој и сарадњу и града Кикинде. Купљена је нова опрема и 8. октобра 2010. свечано су отворене просторије. Кикинда је тако доспела на мапу образовних центара Србије, као први Центар регионалног карактера намењен стручном усавршавању у Војводини и један од неколико у Србији.
Мрежу сада чини 12 центара из читаве Србије а тенденција је да се отварају нови центри.
У самом почетку било је свега неколико акредитованих програма а око 1000 просветних радника из Кикинде и окружења добило је најсавременије услове за стручно усаврашавње које је постало обавеза по Закону.
Визија развоја стручног усавршавања допринела је да из године у годину буде све више акредитованих програма. Више од 100 наставника, као стални сарадници, учествују у акредитацији програма стручног усавршавања уз подршку Центра.
ЦСУ Кикинда организује акредитоване програме у Кикинди али и широм Србије. Семинаре у Центру похађају наставници из читаве Војводине. Ипак наставници из Кикинде имају приоритет и привилегију јер су средства у буџету Кикинде одвојена за њихово обавезно стручно усавршавање.
ЦСУ Кикинда је увела и праксу окупљања директора школа и тематских предавања уз сарадњу са надлежним државним институцијама. Сарадња са Министарством просвете, Заводима, Покрајинским секретаријатама, постала је пракса.
Центар учествује у пројектима, сарађује са удружењима грађана, институција у граду и држави, организује огледне и угледне часове, предавања.
Од прошле године Центар је добио акредитацију за реализацију семинара намењених запосленима у државним органима.
Захваљујући Научном клубу и Парку науке, ради се на промоцији науке и нових технологија.

Просторије ЦСУ Кикинда користи локална самоуправа за разна догађања као што су предавања, обуке, презентације, часове информатике, страних језика, тренерске обуке.

Визија савременог образовања захтева стално стручно усавршавање а оно је сада обавеза и запослених у социјалној заштити, здравству, јавне управе као и свих грађана.

Погодака: 1854