OSense O-Sense

O nama

08.10.2020, Десет година Центра за стручно усавршавање у Кикинди

1 (1)

 

У конкуренцији великог броја градова Србије, у Кикинди је, одлуком Министарства просвете Републике Србије, отворен  Регионални центар за професионални развој запослених у образовању.

Министарство просвете је у складу са Законом о локалној самоуправи, усвојило политику децентрализације у области професионалног развоја просветних радника а подршку је пружила Швајцарска агенција за развој и сарадњу, која је Кикинди одобрила средства за реконструкцију згдраде у којој ће бити смештен центар.

Зграда саграђена шездесетих,  реконструисана је средствима Швајцарске агенције за развој и сарадњу и града Кикинде. Купљена је нова опрема и 8. октобра 2010. свечано су отворене просторије. Кикинда је тако доспела на мапу образовних центара Србије, као први Центар регионалног карактера намењен стручном усавршавању у Војводини и један од неколико у Србији.

Мрежу сада чини 12 центара из читаве Србије а тенденција је да се отварају нови центри.

У самом почетку било је свега неколико акредитованих програма а око 1000 просветних радника из Кикинде и окружења добило је најсавременије услове за стручно усаврашавње које је постало обавеза по Закону.

Визија развоја стручног усавршавања допринела је да из године у годину буде све више акредитованих програма. Више од 100 наставника, као стални сарадници,  учествују у акредитацији програма стручног усавршавања уз подршку Центра.

ЦСУ Кикинда организује акредитоване програме у Кикинди али и широм Србије.  Семинаре у Центру похађају наставници из читаве Војводине. Ипак наставници из Кикинде имају приоритет и привилегију јер су средства у буџету Кикинде одвојена за њихово обавезно стручно усавршавање.

ЦСУ Кикинда је увела и праксу окупљања директора школа и тематских предавања уз сарадњу са надлежним државним институцијама. Сарадња са Министарством просвете, Заводима, Покрајинским секретаријатама, постала је пракса.

Центар учествује у пројектима, сарађује са удружењима грађана, институција у граду и држави, организује огледне и угледне часове, предавања.

Од прошле године Центар је добио акредитацију за реализацију семинара намењених запосленима у државним органима.

Захваљујући Научном клубу и Парку науке, ради се на промоцији науке и нових технологија.

Просторије ЦСУ Кикинда користи локална самоуправа за разна догађања као што су предавања, обуке, презентације, часове информатике, страних језика, тренерске обуке.

Визија савременог образовања захтева стално стручно усавршавање а оно је сада обавеза и запослених у социјалној заштити, здравству, јавне управе као и свих грађана.

nama

Ovo je ustanova regionalnog karaktera, prva ovog tipa u Vojvodini.

Prevashodni cilj CENTRA ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE je usavršavanje zaposlenih u obrazovanju,mada i ostali zaposleni koji imaju potrebu za nekim vidom stručnog usavršavanja u ovoj "KUĆI ZNANJA"mogu pronaći svoje mesto.

Regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju uspostavljeni su kroz projekat Stručnog usavršavanja obrazovnog kadra (Professional Development Project - PDP) , zahvaljujući memorandumu o razumevanju, potpisanom 24. jula 2003. između vlada Švajcarske - Agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Republike Srbije - Ministarstva prosvete.

Kikindska Opština i Švajcarska agencija za razvoj ( SDC ) 9. septembra 2009. potpisale su ugovor o osnivanju ovog centra. Ovaj sporazum potpisan je između ministra prosvete Žarka Obradovića, švajcarskog ambasadora u Srbiji Ervina Kifer-a i predstavnika četiri lokalne zajednice u kojima je planirano otvaranje novih regionalnih centara za profesionalno usavršavanje nastavnika. U ime naše lokalne samouprave, sporazum je potpisao predsednik Opštine Kikinda Ilija Vojinović.


Kako do nas?

 

mapa

Погодака: 35897