17. мај 2021, Генетички изазов

DSC 0482DSC 0501Научни клуб ЦСУ Кикинда, реализовао је радионице у оквиру пројекта „Генетички изазов!“, који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз Јавни позив за подршку пројектима промоције и популаризације науке у Научним клубовима.
Пројекат има за циљ да приближи учесницима „тајну шифру“ скривену у молекулу ДНК и да их уведе у узбудљив свет генетике у којем постају активни учесници.
Аутори и реализатори пројекта су: Сузана Милошевић Добричић, магистар биотехничких наука, Дејан Добричић, наставник биологије и Марија Рафајловић Стојковић, магистар математичких наука.
На почетку радионице ученици су се упознали са основним генетичким појмовима кроз едукативну презентацију и филм. Након тога, уследио је низ експеримената и занимљивих радионица: израда модела молекула ДНК од добијеног материјала; практични експеримент изоловања ДНК из различите врсте воћа; посматрање Баровог тела под микроскопом са бриса сопствене букалне слузокоже којим се генетички потврђује пол и сл.
У складу са актуелном епидемијском ситуацијом, радионице су реализоване за мање групе ученика, уз поштовање свих прописаних мера заштите.