Календар активности

<<  Септембар 2020  >>
 по  ут  ср  че  пе  су  не 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
OSense O-Sense

 * * *

Уплата котизације за семинар за физичка лица врши се на рачун 840-31173845-76 са обавезним позивом на број 35-215.

Приликом преузимања сертификата, потребно је приказати доказ о уплати.

Уколико имате било каква питања или примедбе, можете се обратити на контакт телефон 064/8579262.

 * * *

Каталог акредитованих програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2018/19, 2019/20, 2020/21. годину, које је подржао ЦСУ Кикинда

Контакт:

064/857-92-62

0230/404-830

csukikinda@gmail.com


Часови немачког језика у ЦСУ Кикинда

Од септембра, два пута недељно, двочас

А1, А2, Б1

Часове држи наставница Оливера Радивојша

Пријаве мејлом csukikinda2@gmail.com

Информације на телефон 0230/404-830

 * * *

Обуке Националне академије за јавну управу линк

 

Покрајински секретаријат за образовање подржао два пројекта ЦСУ Кикинда

120180516 142214И ове године, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице подржао је два пројекта Центра за стручно усавршавање Кикинда. Оба су реализована током маја и јуна. Кроз пројекат под називом “Стручно усавршавање просветних радника у недовољно развијеним банатским општинама” одржано је четири семинара на основу анализе потреба запослених у основним средњим школама.
Програмерски клуб Центра за стручно усавршавање одржао је радионице програмирања мБот робота и израду/програмирање семафора помоћу Ардуино интерфејса. Ова радионица је одржана у склопу реализације пројекта под називом “Пролећни камп Ки.Код.Клуб” који је подржао Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. У програмирању робота учествовали су ученици петих разреда ОШ „Свети Сава“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Др Бошко Вребалов“ из Меленаца и ОШ “Славко Родић” Банатско Велико Село док су ученици осмих разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ израдили и програмирали семафор уз помоћ ардуина. Радионице су реализовали инструктори “КиКодКлуба”, професори информатике Тања Радованов и Арпад Пастор уз подршку наставника техничког образовања Весне Хрњак, Милана Антонића, Горана Гојкова и наставнице информатике Сање Рацков. Ове активности осмишљене су као подршка предмету Техничко и информатичко образовање који у склопу наставног плана има за тему Управљање хардвером помоћу рачунара.

Старији ученици упознали су се са теоријом електричних кола, применили знање из Омовог закона и креирали осветљење које је потребно за функционисање семафора. После израде семафора приступили су програмирању како би он радио како треба по правилима саобраћаја. На овом управљању семафора ученици су стекли основна знања из програмирања и видели како то раде њихове старије колеге, професионалци у фабрикама за израду семафора. Овим смо спојили теорију и праксу, и показали ученицима како је израда и само управљање семафором веома лако. Можда смо неког заинтригирали да у будућности постане програмер.
Млађи ученици су се упознали са мБот роботом, његовим основним деловима, моторима, сензорима, портовима и његовом управљачком јединицом. Овај робот се програмира помоћу софтвера прилагођеном за њихов узраст под називом мБлоцк. Полазници радионице су имали прилике да виде и сами програмирају робота, натерају га да: светли разилчитим бојама у различитим временским интервалима, свира различите композиције, креће се по задатој путањи, користи своја чула, сензоре за светло, даљину и боје. У програмима вредности које су сензори слали управљачкој јединици робота омогућавали су његово правовремено реаговање како не би налетео на зид и на време избегавао препреке које су се појављивале пред њим приликом кретања. Сви примери програма су били повезани са њиховом практичном применом у свакодневном животу.

Погодака: 2118